Wat is een Diastase?

Tijdens de zwangerschap wijken de buikspieren om ruimte te maken voor het groeiende kindje. Na de zwangerschap komen de buikspieren langzaam weer bij elkaar. In sommige gevallen blijft er na enkele weken toch nog een ruimte bestaan, dat noemen we een diastase. Er is dan een soort gleufje te voelen in het midden van de buik. Ook kan er een puntbuikje of een tuutje ontstaan wanneer er druk op de buik komt. In dat geval is het goed om te laten beoordelen in welke mate de diastase aanwezig is en wat je er aan kunt doen. Gewoon wachten tot het over gaat is vaak een minder effectieve methode dan heel gericht en onder begeleiding gedoseerd te trainen.

Wanneer:
Op afspraak. Duur 25 minuten.

Kosten:
Eenmalige diastase-check + beweegadvies € 43,-
Begeleiding (per half uur) € 43,-

Door:
Cleo van Wetten-Herfst

Bij Parentus kun je een eenmalige diastase-check doen, alvorens het hervatten van je eigen sport. Daarna bieden wij indien nodig begeleiding bij het verminderen van de diastase. We maken een trainingsschema op maat, die over het algemeen zelfstandig thuis uitgevoerd kan worden. Het trainingsschema wordt telkens geëvalueerd en aangepast tot de gewenste doelen zijn bereikt. De vervolg begeleiding behoort tot fysiotherapeutische behandeling en kan vanuit het aanvullende zorgpakket worden vergoedt.

Voorkomen van druk op de buikwand
Voorkomen is beter dan genezen. De wetenschap is niet geheel duidelijk over het ontstaan van de diastase. Wat we wel weten is dat het beter is om druk en rek op het weefsel te voorkomen in de periode dat het al zwaar te verduren heeft, zoals tijdens de zwangerschap. Daarom hebben wij een aantal tips om de kans op een blijvende diastase te verkleinen:

  • Train tijdens de zwangerschap geen buikspieren (ook niet de schuine). Heb je twijfel over jouw trainingen, neem dan contact met ons op zodat we jouw trainingsschema onder de loep kunnen nemen of meld je aan voor de ZwangerFit lessen.
  • Bij het gaan liggen, ga je eerst op de zij liggen en draai je vervolgens op de rug. Bij het opstaan, draai je eerst op de zij en kom je vervolgens overeind. Ook na de bevalling.
  • Zorg er voor dat je ook kort na de bevalling geen zware training uitoefent. Laat je buik na 4-6 weken checken zodat je weet of, en zo ja hoe jij jouw sport weer kunt oppakken. (Na een keizersnede 6-8 weken)
  • Zorg voor een goede, actieve houding en voorkom om met een hele holle rug (ofwel de buik naar voren hangend) te staan.
  • Voorkom het genoemde puntbuikje of tuutje.

Voor meer informatie over onze diensten, inschrijvingen, of het maken van een afspraak, kun je contact met ons opnemen via onderstaande mogelijkheden: